Sverige nåddes 2015 av den största flyktingvågen sedan andra världskriget. Men vilka är det egentligen som kom hit? Och hur många får stanna i Sverige? Vi reder ut!
Text: JOHAN FURUSJÖ
Följ på Twitter Mejla skribenten
Texten uppdaterades 4 februari 2016.
Över 162 000 människor sökte asyl i Sverige 2015. Det är dubbelt så många som man trodde i somras. Och flyktingvågen väntas fortsätta även i år – enligt Migrationsverkets senaste prognos kan upp till 140000 flyktingar nå Sverige 2016.
Av alla asylsökande får drygt hälften – 56 procent – stanna i Sverige.
Två av tre som söker skydd här kommer från Syrien, Afghanistan eller Irak – länder i sönderfall på grund av år av krig. I slutet av året har Afghanistan varit den första flyktinggruppen – men sett över hela 2015 har flyktingarna från Syrien varit flest.
Vad flyr de då ifrån – och hur många från varje land får ja till asyl? Vi går igenom de största flyktingrupperna till Sverige, land för land.
1. SYRIEN – krig, tortyr, kaos
32% av asylsökande i Sverige
LÄGET I LANDET: Är sedan år 2011 skådeplats för ett brutalt inbördeskrig, där civila drabbas mycket svårt. Hundratusentals människor har dödats. Tolv miljoner syrier – cirka hälften av befolkningen – är på flykt, inom och utanför landet.
Även i områden där inte direkta strider pågår drabbas civila hårt. Diktatorn Bashar al-Assads trupper släpper dagligen oljefatsbomber – skapade för att döda civila – över bostadsområden där vanliga familjer bor. Barn, mammor och pappor, sprängs i bitar. Regimen torterar också tusentals syrier till döds i fängelser för att sätta skräck i befolkningen.
I delar av landet härskar Islamiska staten, IS, som förföljer och mördar hundratusentals människor som bara råkar bo där. Folk bränns levande, slängs från höga torn mot en säker död eller halshuggs, och tonårsflickor säljs som sexslavar.
SÅ MÅNGA FÅR STANNA:
– I Syrien råder vad vi kallar ”generellt våld”. Det innebär att bara man kommer därifrån så räcker det för att ha skyddskäl, säger Pierre Karatzian på Migrationsverkets presstjänst.
Det betyder att alla Syrienflyktingar som kommer till Sverige får stanna, om de inte ska söka skydd i annat säkert land.
*) Betyder att den asylsökande ska söka skydd i annat säkert land, till exempel det första EU-land man kommit till eller annat land där man har medborgarskap
LÄS OCKSÅ:
• De lekte när granaten föll
• ”IS avrättar någon här varje dag” – sex röster inifrån krigets Syrien
• Tidslinje: Syriens sönderfall
• PLUS Alla sidor i Syrienkriget
2. AFGHANISTAN – krig, självmordsbomber och talibaner
26% av asylsökande i Sverige
LÄGET I LANDET: Krigsdrabbat sedan decennier. Stridigheterna mellan regeringstrogna styrkor och beväpnade upprorsgrupper har slagit hårt mot civilbefolkningen.
– Många av offren är civila som kommer i vägen för bomber. Rena attentat är också vanliga, då civila sprängs i bitar av talibanerna och IS, säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson.
Rättssystemet är svagt och skyldiga straffas ofta inte. Etniska och religiösa minoriteter har en utsatt situation. Säkerhetsläget varierar dock inom landet.
SÅ MÅNGA FÅR STANNA:
Läs också:
• De ensamkommande – om pojkarna som flyr och flickorna som blir kvar
• WOLFGANG HANSSON: Talibanerna flyttar fram sina positioner
• Afghanistan kan åter bli en bas för terror
3. IRAK – sektkrig och Islamiska staten
13% av asylsökande i Sverige
LÄGET I LANDET: IS ockuperar ungefär en tredjedel av landet, och i de områdena riskerar alla som inte terrorsekten anser vara rättrogna sunnimuslimer förföljelse (läs mer under Syrien ovan). Fullt krig i de delar av landet där regeringsstyrkor och kurder strider mot IS. Även övriga delar av Irak, förutom den kurdiska regionen i norr, präglas av sekteristiskt våld. Säkerheten har blivit sämre sedan de USA-ledda styrkorna lämnade landet 2011.
– Självmordsattentat och bilbomber är så vanliga att man knappt registrerar dem längre. De har blivit en del av vardagen, säger Wolfgang Hansson.
Minoriteter som yezidier, kristna, palestinier och turkmener är utsatta.
SÅ MÅNGA FÅR STANNA:
Läs också:
• FN-rapport: Avrättningar fredagsnöje hos IS
• IS krav: Konvertera eller dö
• WOLFGANG HANSSON: Dödandet i Irak har blivit vardag
4. STATSLÖSA
5% av asylsökande i Sverige
VILKA ÄR DET? Till största del människor från Syrien, som har haft rätt att bo där men som saknat medborgarskap – exempelvis palestinier och kurder.
SÅ MÅNGA FÅR STANNA:
5. ERITREA – stenhårt förtryck
4% av asylsökande i Sverige
LÄGET I LANDET: Ett av länderna i världen med hårdast förtryck, enligt Amnesty. Fri press och opposition är förbjudna. Godtyckliga bestraffningar och tortyr är vanliga. Tusentals politiska fångar sitter i fängelse, de flesta utan vare sig åtal eller dom.
Militärtjänsten är obligatorisk och förlängs ofta i princip hur länge som helst, och är ett av de vanligaste skälen till att folk flyr från landet.
SÅ MÅNGA FÅR STANNA:
Läs också:
• Amnestys rapport om förtrycket i Eritrea
• Dawit Isaak – 14 år i fängelse för att ha använt det fria ordet
6. Somalia – laglöst och terrordrabbat
3% av asylsökande i Sverige
LÄGET I LANDET: Landet är en kollapsad stat, där regeringen inte har kontroll över landet och kan se till att lagar efterlevs. Det råder väpnad konflikt i hela landet förutom i regionerna Somaliland och Puntland. Den islamistiska terrororganisationen al-Shabaab plågar landet, och tvångsrekrytering och tvångsäktenskap till medlemmar förekommer. Internflyktingar, kvinnor och barn är särskilt utsatta för våld, ofta sexuella övergrepp.
Terrororganisationen al-Shabaab genomför attacker över stora delar av landet. Här är nyhetsinslag från ett bombdåd 24 juni 2015:
SÅ MÅNGA FÅR STANNA:
Läs också:
• WOLFGANG HANSSON: Somalia toppar listan över kollapsade stater
7. Iran – islamistisk diktatur
3% av asylsökande i Sverige
LÄGET I LANDET: Religiös diktatur sedan 1980. Regimen slår ner hårt på oppositionen, och läget har blivit sämre på senare år.
– Oppositionella slängs i fängelse, och Iran avrättar flest människor i världen. Regimen hävdar att de som avrättas till stor del är knarkhandlare, men oppositionen säger att många av dem är oppositionella, framför allt kurder, säger Wolfgang Hansson.
Personer tillhörande minoritetsgrupper – både etniska, religiösa och HBTQ-personer, diskrimineras av regimen.
SÅ MÅNGA FÅR STANNA:
Läs också:
• ANDERS LINDBERG: Motståndet i Iran lever fortfarande
• Hänger 500–600 personer per år
8. Albanien – medeltida ”blodshämd”
2% av asylsökande i Sverige
LÄGET I LANDET: Inte krigsdrabbat, men andra svårigheter för delar av befolkningen, som kan ha rätt till skydd i Sverige. Ett stort problem är den medeltida sedvänjan blodshämnd – då oskyldiga människor förföljs och mördas – som polisen kan ge otillräckligt skydd mot. HBTQ-individer kan utsättas för diskriminering av både privatpersoner och myndigheter. Den romska befolkningen är generellt diskriminerade och levnadsförhållandena är generellt problematiska. Väldigt få beviljas uppehållstillstånd i Sverige.
Aftonbladets Peter Kadhammar och Magnus Wennman har besökt Albanien och träffat Gjon, 41 – som är dödsmärkt sedan 22 år och inte vågar lämna sitt hus:
Läs hela deras reportage, Öga för öga, här.
SÅ MÅNGA FÅR STANNA:
9. Kosovo – minoriteter förföljs
1% av asylsökande i Sverige
LÄGET I LANDET: Generellt bra säkerhet i landet, men vissa grupper har det svårt. Etniska minoriteter, som kosovoserber och romer, utsätts för institutionell och samhällelig diskriminering. Ensamstående kvinnor riskerar social och ekonomisk isolering. Våld inom familjen samt sexuellt våld existerar. Väldigt få beviljas uppehållstillstånd i Sverige.
SÅ MÅNGA FÅR STANNA:
10. Etiopien – brutal diktatur
1% av asylsökande i Sverige
LÄGET I LANDET: Diktatur med mycket begränsad yttrandefrihet. Det finns rapporter om tortyr och godtyckliga frihetsberövanden av bland annat politiska fångar. Kvinnor och barn är särskilt utsatta för våld och människohandel. Skadliga sedvänjor såsom könsstympning förekommer. Homosexuella fängslas och personer som tillhör eller misstänks tillhöra den separatistiska gruppen ONLF (Ogadens nationella befrielsefront) kan bli särskilt utsatta.
SÅ MÅNGA FÅR STANNA:
Läs också:
• Etiopien kan ställas inför rätta för folkmord
• Amnestys rapport om Etiopien
Fotnot: Uppgifterna om inkomna asylansökningar gäller hela 2015, totalt 162 877 ansökningar. Avgjorda asylbeslut gäller 1 januari–1 oktober 2015. Källa: Migrationsverket
Källor, säkerhetssituationen: Migrationsverkets landexperter, Amnesty, Aftonbladet
Så prövas om man har rätt till asyl
Den som har tagit sig till Sverige och ansökt om asyl ska få sina skäl prövade individuellt. Man ska beviljas uppehållstillstånd om man tillhör någon av följande grupper:
-
Konventionsflykting. Enligt FN:s flyktingkonvention, svensk lag och EU-regler är du flykting om du har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp.
-
Alternativt skyddsbehövande (enligt EU-regler). Till exempel om man riskerar tortyr eller dödsstraff, eller som civilperson löper allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt.
-
Övriga skyddsbehövande (enligt svensk lag). Bland annat om man inte kan återvända till hemlandet på grund av väpnad konflikt eller på grund av svåra motsättningar i hemlandet, risk för allvarliga övergrepp eller på grund av miljökatastrof.
-
Har synnerligen ömmande omständigheter i undantagsfall. Till exempel synnerligen allvarligt hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situationen i hemlandet.